top of page

Videreutvikling av Finnskogmat
Informasjon, Artikler, Inspirasjon

Dish.jpeg
Screen Shot 2021-04-26 at 20.16.20.png
Bowl.jpeg
392csa3.jpg
Ost.jpeg

Oppskrifter spedkje (diekilling) i regi av «Finnskogmat»

Våren er sesong for spedkje (diekilling)!

 

Kjøttet er en smaksopplevelse, men denne delikatessen er ikke bare vanskelig å få tak i, men det er også en utfordring å finne oppskrifter i det nordiske kjøkken!

Derfor tok vi i prosjektet «Finnskogmat – for bolyst og grønn turisme» initiativet til en særegen «give away»: spedkjeet ble riktignok utdelt gratis, men mottagerne må til gjengjeld levere en oppskrift til prosjektledelsen for «Finnskogmat» i regi Finnskogen Natur Kultur & Park.

Geita var vanlig i den skogfinske kulturen for mange år tilbake. Sannsynlig er det faktum at det er forbudt å ha beitende geiter fritt i skogområder – fordi de da ville beite ned skogen (geita er effektiv krattrydder) - årsaken til at geita så å si ble borte. Men den må gjeninnføres! Noen få geitebønder finnes i de norsk/svenske Finnskoger i dag. Vi skal bli flere!

Spedkjeet (diekillingen) har bare sugd morsmjølk fra geita, og er mellom 3,5 og 7 kg. Prosjektet delte ut 20 spedkje til 20 ulike personer. Oppgaven er å tilberede spedkjeet og sende oppskrift tilbake. Det skal lages en oppskriftssamling – i hvert fall på hjemmesida www.finnskogmat.net – men kanskje vi også skal lage en «kokebok»/oppskriftssamling med utgangspunkt i våre råvarer på Finnskogen?

Etter hvert som oppskriftene kommer inn, blir de lagt ut. Fristen er satt til utgangen av juni, slik at vi også får med deler av grillsesongen, dersom noen ønsker å lage oppskrifter for grilling.

Den første oppskriften som vi vil presentere er av Terezia Uhereková som opprinnelig er fra Slovakia, men har bodd i Furuberget på Grue Finnskog i underkant av 10 år. Hun har mange andre oppskrifter, tilberedninger og aktiviteter som de eldre på Finnskogen viste oss da vi som nå er eldre, kjenner oss igjen i. Det er jo en kjent kunnskap at mye av de skogfinske matrettene finnes igjen i det russiske kjøkken. 

Våre forfedre tok vare på ressursene og utnyttet hele dyret, også av spedkjeet.

Det lille brystpartiet og leveren skal også spises.

Her presenterer Terezia en videreutviklet rett: fylt spedkje. Fotograf er Roger Nabben, og han har også redigert fremstillingen. 

Vær så god: nyt ikke bare maten, men også tilberedningsstunden:

Bukkehorn

image.png

Bukkehorn er et folkemusikkinstrument laget av horn fra geitebukk, opprinnelig et gjeterinstrument først og fremst brukt som skremmeinstrument for å jage bort rovdyr, men også som signalinstrument for å kommunisere med andre gjetere eller budeier på setrene. Etter hvert fikk bukkehornet fingerhull (prillarhorn) og kunne brukes til å spille enkle melodier.

All Videos

All Videos

Se nå

Sissel Larsen er utdannet trompetist og jobbet i flere år som freelancetrompetist med oppdrag i både inn og utland. Hun er nå ansatt som trompetpedagog ved Oslo kulturskole. Hun er en anerkjent pedagog og leder/har ledet flere prosjekt som blant annet Tøyen orkester. Sissel larsen har sin utdanning fra Agder musikkonservatorium. Norges Musikkhøgskole og Utrechts Conservatorium i Nederland. Hjemmeside www.sissellarsen.no

Image by Tim Foster

Finnskog-kraftbein gir sterke bein å stå på!

Prosjektet «Finnskogmat – for bolyst og grønn turisme» i regi av Finnskogen Natur & kulturpark (FNK) gjennomfører i samarbeid med Joker Grue Finnskog et forjulsopplegg kalt «Kraftbein gir sterke bein å stå på»! 

«Vi vil gjøre en innsats for klima og helse», sier samarbeidspartnerne Susanne Nordvi, daglig leder i Joker Grue Finnskog, også partner i FNK og prosjektleder Merete Furuberg i «Finnskogmat».

«Matsvinn er en av flere årsaker til de raske klimaendringene. Gjennom å bruke hele dyret blir det mindre matsvinn. Vi vil at beina også skal brukes» fastslår Susanne Nordvi og Merete Furuberg.

De forteller videre at: «Kraft av bein er en av de mest populære internasjonale trendene innen sunn ernæring. Kraften produseres ved å koke bein fra forskjellige dyreslag. Det er viktig å koke på gjennomsnittlig varme over lengre tid. Saft av sitron bør tilsettes. Dette får kollagenet og bindevevet i beinene til å brytes ned.

Undersøkelser viser at det er store helsemessige fordeler. Bein er en rik kilde til kalsium og fosfor. Bein inneholder også natrium, magnesium, kalium og silisium. I tillegg er beinmarg en rik kilde til vitamin A og K2, Omega 3 og Omega 6 fettsyrer, jern, sink, selen, bor og mangan. 

Bindevev er en rik kilde til glukosamin og kondrotin, som er bra mot betennelse og leddsmerter (leddgikt). Bein, beinmarg og bindevev inneholder kollagen, som ved tilberedning blir til gelatin. Gelatin inneholder en unik aminosyreprofil, med stor mengde glysin».

Susanne og Merete konkluderer derfor: «Bruk av kraftbein har betydning ikke bare for klimaet, men også for helsa!»

«Derfor gir vi nå 2kg kraftbein gratis til alle som handler for mer enn kr. 1000,- 
i Joker Grue Finnskog, men vi har bare i underkant av 100kg å dele ut, så her gjelder det å være først til mølla» opplyser Susanne Nordvi.

«Gjennom dette opplegget håper vi også at det vil komme flere kunder og julehandle i grendebutikken her på Finnskogen. Vi trenger flere bein å stå på», avslutter Susanne Nordvi, daglig leder i Joker Grue Finnskog.

 

Kontaktpersoner:

Susanne Nordvi, daglig leder Joker Grue Finnskog tlf 62 94 55 67

Merete Furuberg,

prosjektleder for Finnskogmat – for bolyst og grønn turisme tlf 90 16 30 92

Kraftbein.png
bottom of page