top of page

Videreutvikling av Finnskogmat
Informasjon, Artikler, Inspirasjon

Dish.jpeg
Screen Shot 2021-04-26 at 20.16.20.png
Bowl.jpeg
392csa3.jpg
Ost.jpeg

Oppskrifter spedkje (diekilling) i regi av «Finnskogmat»

Våren er sesong for spedkje (diekilling)!

 

Kjøttet er en smaksopplevelse, men denne delikatessen er ikke bare vanskelig å få tak i, men det er også en utfordring å finne oppskrifter i det nordiske kjøkken!

Derfor tok vi i prosjektet «Finnskogmat – for bolyst og grønn turisme» initiativet til en særegen «give away»: spedkjeet ble riktignok utdelt gratis, men mottagerne må til gjengjeld levere en oppskrift til prosjektledelsen for «Finnskogmat» i regi Finnskogen Natur Kultur & Park.

Geita var vanlig i den skogfinske kulturen for mange år tilbake. Sannsynlig er det faktum at det er forbudt å ha beitende geiter fritt i skogområder – fordi de da ville beite ned skogen (geita er effektiv krattrydder) - årsaken til at geita så å si ble borte. Men den må gjeninnføres! Noen få geitebønder finnes i de norsk/svenske Finnskoger i dag. Vi skal bli flere!

Spedkjeet (diekillingen) har bare sugd morsmjølk fra geita, og er mellom 3,5 og 7 kg. Prosjektet delte ut 20 spedkje til 20 ulike personer. Oppgaven er å tilberede spedkjeet og sende oppskrift tilbake. Det skal lages en oppskriftssamling – i hvert fall på hjemmesida www.finnskogmat.net – men kanskje vi også skal lage en «kokebok»/oppskriftssamling med utgangspunkt i våre råvarer på Finnskogen?

Etter hvert som oppskriftene kommer inn, blir de lagt ut. Fristen er satt til utgangen av juni, slik at vi også får med deler av grillsesongen, dersom noen ønsker å lage oppskrifter for grilling.

Den første oppskriften som vi vil presentere er av Terezia Uhereková som opprinnelig er fra Slovakia, men har bodd i Furuberget på Grue Finnskog i underkant av 10 år. Hun har mange andre oppskrifter, tilberedninger og aktiviteter som de eldre på Finnskogen viste oss da vi som nå er eldre, kjenner oss igjen i. Det er jo en kjent kunnskap at mye av de skogfinske matrettene finnes igjen i det russiske kjøkken. 

Våre forfedre tok vare på ressursene og utnyttet hele dyret, også av spedkjeet.

Det lille brystpartiet og leveren skal også spises.

Her presenterer Terezia en videreutviklet rett: fylt spedkje. Fotograf er Roger Nabben, og han har også redigert fremstillingen. 

Vær så god: nyt ikke bare maten, men også tilberedningsstunden:

Bukkehorn

image.png

Bukkehorn er et folkemusikkinstrument laget av horn fra geitebukk, opprinnelig et gjeterinstrument først og fremst brukt som skremmeinstrument for å jage bort rovdyr, men også som signalinstrument for å kommunisere med andre gjetere eller budeier på setrene. Etter hvert fikk bukkehornet fingerhull (prillarhorn) og kunne brukes til å spille enkle melodier.