top of page

Finnskogens Skattekammer

Etter siste inspirasjonsmøtet fikk jeg veldig lyst til å skrive noe om Finnskogen som jeg holder så kjær og er så stolt over å ha tilgang til. Jeg er Värmlänning og har brukt mye av min barndom i de store skoger for å høste av naturens tilganger med mine foreldre.


Finnskogen er så mye, men jeg tenkte i første omgang konsentrere meg på noe de fleste av oss tar forgitt og til og med klager over. All den grana, tung og svær som skaper mørke i skogen.



Gran er et helt fantastisk tre og Norges viktigste trevirke. Det er det mest dominerende treslaget i Norge og i industrien brukes den til papper, flis, møbler, annet trevirke og til og med sprit. Kanskje ikke så overraskende for noen finnskoginger.

Granen er meget rik på C-vitamin og da fremfor alt i granskuddet som kommer om våren, forsommeren.

Granskudd er myke og syrlige og har på den siste tiden blitt oppdaget. Selv om den i gamle tider ofte ble brukt som C-vitamin kilde. Mange lager syrup på dem. Granskuddgelé og i det siste er både salt og sukker av granskudd oppdaget.




Granen inneholder også en masse naturlige kjemiske sammensatte stoffer, som er helbredende. Bl.a. tanniner som har bakteriedrepende, betennelsevirkende og homostatiske egenskaper.


 

Eterisk olje destillert av gran er både luftrensende, slimløsende, hostedempende, antibakteriell, og kan hjelpe mot muskelsmerter og mer. En fin forkjølelse olje.

Den brukes også mye i den medisinske og kosmetiske industrien.

Granbar er noe som elgen ikke liker, men er fin å ha som et avkok ( sterk te) i badet for å slappe av en sliten kropp, beroligende, god for slimhinner og sies å hjelpe på ryggsmerter fra nyrene. Gjerne med ditt salt, kanskje fra granskudd.

Grankvae Skogens tyggis, selv liker jeg den fra furua bedre, men i gamle dager ble grankvaen brukt mot dårlige tenner og sårhelbredelse. Vi vet at kvaen er bakteriedrepende i dag.


Kongler kan brukes som opptenningsved og frøene er en viktig del av dyrenes føde og godt likt av dyrene i skogen. Hakkespett og ekorn er storforbrukere

Der granen står er det gjerne fuktig, ettersom solen sjelden når ned på bakken. Det vokser gjerne mose under og blåbær og tyttebær trives i granskog. Sopp finner vi også ved granen, fåresopp og traktkantarell.

Jultre hver vinter ved jul skal vi ha oss Juletre og eftersom granen er fin mot forkjølelser og renser luften er det kanskje ikke så dumt.


Når vi ser et skogsområde som har blitt høgt ned kan det se lite trist ut, men det er ikke bare negativt. I gamle dager hadde vi kuer, sauer og geiter som holdt nede skogen.


Det blir lysere og det skjer enorme ting for dyr og planteriket. Fuktigheten fordamper og nye planter kommer opp som Smyle gresset, Geitrams og Villbringebær. Mark og biller forsyner seg av veden og skogens fugler forsyner seg av dem. Livets kretsløp.

Det er flathogsten over store arealer som gir negativ effekt på våre arter og det må tas mer hensyn både gjennom skogvern og mer miljøansvarlig skogsdrift. Luften vi puster, er det skogen som står for. Bare tenk på alle de gode egenskaper som granen gir ut daglig.

Husk på at både, når du går på tur og sanker av skogens rikdommer at du er gjest i skogen, og det er ikke sikkert at hverken skogeier, naturen eller dyrene vil bli noe særlig fornøyde hvis du tar for mye.

Sank det du trenger og plukker du granskudd så vit at det er skudd som vil få treet å vokse så ta heller fra flere trær.


Visste du at: Gran sammen med furu var i gamle tider det treet som de bygde sine hus med og brente for å så Svedjerug.
Verdens antatt eldste tre er en gran fra Dalarna i Sverige. Med 9000 år gamle røtter.

236 visninger0 kommentarer
bottom of page