top of page

Det er geita som skal gjeninnføres

Geita var fattigmanns ku het det i gamle dager. I den skogfinske kulturen er geita sentral.

Geita er et utrolig allsidig dyr, som spiser alt fra pappesker til Petterøes nr. 3, med og uten papir! Om den bare får lov. Aller helst spiser den urter, bladvekster og gras rikt på næring. Og geita både liker – og trenger næringsstoffene fra – trær, både gran og løvtrær.

Geita er en fantastisk utnytter av naturen og den kommer seg frem dit ingen skulle tru at nokon kunne bu, og vel så det.

Geita er med andre ord perfekt tilpasset vår natur, våre forhold, og egentlig norsk og skogfinsk lynne. Sånn passe egenrådig!Geitemjølk

Geitemjølk har hatt ett dårlig rykte. Den var kjent for karakteristisk geitesmak. Geitekjøttet har heller aldri hatt sin plass i det moderne norske kjøkkenet. Plaget som geita var av bylle-sykdom og virus kunne den være temmelig udelikat innvendig.

Inntil ganske nylig. Og jeg forklarer hvorfor lenger ned i teksten.

I dag fremstår både kjøtt og mjølk av geit som ett fantastisk produkt! Det er noe av det bedre du kan få tak i, og det har egenskaper få har sett rekkevidden av. Geitemjølka egner seg bl.a. til å lage såpe.

Visste du at geitemjølk er den eneste mjølka som kan drikkes av alle andre pattedyr? Ett føll kan ikke drikke kumelk, men geitemjølk tåler den. Kalver som trenger ekstra føde kan også drikke geitemjølk.

Mange foreldre har oppdaget at barn som ikke tåler kumelk, tåler å drikke geitemjølk.

I dag er ikke geitemjølka besk og bitter lenger, den er søt og god.

Geitemjølka har sunt fett. Det kan lages fantastisk kritthvit fløte og rømme av den! Og kjøkkensjefer på stilige restauranter formelig sikler etter geitefløte! Tine lager det faktisk til storhusholdning.

For ikke å snakke om ost, Chevre av geitemelk, den runde og milde Balsfjordosten til Tine. Steinfjording fra Lofoten Gårdsysteri, Vildenvang-ostene fra Nordreisa og Bomstad Gård sin utrolige fetaost. Spesialprodukter, noen av dem belønnet med gullmedaljer i konkurranse med alle Norges osteprodukter.

For ikke å glemme Snøfrisk, verdens beste smøreost! Det er så mye godt å bruke denne fantastiske råvaren til!

Og i vår skogfinske kultur har vi både ferske og røykovnsrøykte geitoster. Eller rettere skrevet hadde, fordi det er nesten ingen som produserer de skogfinske tradisjons-ostene lenger. I Lekvattnet i Torsby Finnskog finner vi Finnskogens Ostaffär – absolutt verdt et besøk! Är du ostälskare så är ett besök hos Finnskogens Ostaffär i Lekvattnet ett måste. Välj och vraka bland 50 olika ostar.

På gården her i Furuberget bygger vi opp besetning av mjølkegeiter. Geitene går ut og inn av fjøset. Vi lager ost, yoghurt, kefir, og Finnskogens gjetaost og gomme av geitemelka vår. Og vi har også upasteurisert geitemjølk. Foreløpig er produksjonen på testnivå. Kommersielt salg vil foregå når gårdsmeieriet er ferdig bygd.Kjøtt av geit

I dag er kjekjøtt blitt en delikatesse som serveres på dyre restauranter og er blitt uhyre populært. Det lages spekepølser av geit, og det lages pinnekjøtt og fenalår av geit.

Jeg våger den påstanden, at den som har prøvd spekekjøtt av geit, kommer aldri mer til å bli fornøyd med lam. Det er en dristig påstand, men den står jeg for! Og jeg selger både lam, sau og kjekjøtt!

Noe av grunnen er det fantastiske råstoffet geitekjøttet er. Geita er det eneste dyret som hele tiden skifter ut fettet på kroppen. På storfe og sau blir fettet gammelt og gult, kanskje harskt. Mens geita hele tiden har ferskt hvitt fett, den bruker opp det gamle og lager nytt. Det betyr at ei utrangert gammel melkegeit på 7-8 år faktisk kan bli til et aldeles nydelig spekekjøtt!

Visste du det?Men hvorfor var geita utskjelt – og hvorfor er geita nå et kvalitetsprodukt?

Å gå fra å være ett så utskjelt produkt, til å levere denne kvaliteten. Hvordan skjedde det?

Det kom ikke av seg selv, det kom faktisk av at bøndene som driver med geit, sammen med Tine og staten gikk sammen i et prosjekt som het «Friskere Geiter». Det kostet dyrt, men resultatet ble verdt det: Kvaliteten i melk og kjøtt kan ikke sammenlignes før og nå. Etter 2010 har vi virkelig sett effekten av dette prosjektet som nå er avsluttet.

Her i Furuberget satser vi på Kombigeita – dvs å utvikle produkter fra både kjøtt, mjølk, ull og skinn. Mohairgeita gir beste ulla, mjølkegeita gir beste skinnet, mjølka og kjøttet.

162 visninger0 kommentarer
bottom of page